Zavičajni muzej – Zupanja
fade
394
single,single-listing-item,postid-394,eltd-booking-1.0,eltd-core-1.0,eltd-overlapping-content-enabled,zupanja-ver-1.0.1,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,eltd-ajax,eltd-blog-installed,eltd-header-standard,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
Županjski Čardak je jedini očuvani primjerak vojnokrajiške obrambene arhitekture na tlu Hrvatske Savska 3, 32270 Županja
Spetifikacije

 

Muzej je smješten u registriranom spomeniku kulture – graničarskom čardaku koji pripada tipu zatvorene stražarnice s trijemom.

Županjski Čardak je jedini takav očuvani primjerak vojnokrajiške obrambene arhitekture na tlu Hrvatske. Građen je početkom 19. stoljeća kao središnji punkt, na vrlo dugom limesu uz Savu, na nekadašnjoj granici Austrije i Turske. Dva desetljeća kasnije u posjed Muzeja dolazi i obližnja zgrada Agencije koja je građena sredinom 19. stoljeća kada je Savom, Dunavom i Tisom plovio prvi hrvatski parobrod «Sloga». Prvotno je služila za potrebe parobrodarske agencije (otuda današnji naziv). Danas se u ovim povijesnim zdanjima nalazi Muzej u čijem se sastavu nalaze bogate tematske zbirke (paleontologija, arheologija, povijest, etnologija i galerijski odjel).

Vodič kroz stalni postav u Čardaku-Muzej je osnovan 1953. godine, a od 1993. djeluje pod sadašnjim imenom. Uz ulazni i prijemni prostor postavljeni su predmeti Paleontološke zbirke , stanovit broj kostiju životinjskih vrsta kvartarne faune panonskog područja. U nastavku prizemlja prezentiran je arheološki materijal, od prapovijesti, preko antike, do razvijenog i kasnog srednjeg vijeka. U sobama na katu slijedi postav povijesne i kulturnopovijesne građe. Stalni postav povijesnih razdoblja prikazuje građu Muzeja u nekoliko kronoloških cjelina. U prve dvije sobe izložena je građa iz turskog doba i doba Vojne krajine, dok je u trećoj sobi ambijentalno smještena ljekarna iz Babine Grede. Umjetnine iz 18. i 19. stoljeća ukomponirane su u drugu povijesnu građu, tj. uz inscenaciju stambenog ambijenta iz doba historijskog stila u četvrtoj sobi, a građanski salon iz 30-ih godina 20. stoljeća izložen je u posljednjoj sobi. U te dvije zadnje sobe izloženi su i razni predmeti koji govore o tehničkim dostignućima toga vremena. U sklopu stalnog postava na katu može se pogledati nekoliko multimedijalnih zapisa iz novije povijesti županjskog kraja. Prikazuju se fotografije i dokumenti izgradnje Županje s pregledom najznačajnijih gospodarskih i društvenih previranja te filmski dokumentarni zapisi.

Zavičajni muzej organizator je pedagoško-edukativnih radionica, manifestacije „Kod konjarskih vatri“ u suradnji s Konjogojskom udrugom „Stari Graničar“ iz Županje, te brojnih izložbi. U dvorištu Zavičajnog muzeja i na savskoj šetnici u organizaciji Turističke zajednice grada Županje od 2009. godine organizira se Savski sajam u okviru društveno odgovornog projekta “Lijepa naša Sava”.

Nema recenzija

Post a Comment

Napišite recenziju.

Savska 3, 32270 Županja

Get Directions
Social Profiles
You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email